Partido Popular wint regionale verkiezingen in Galicië, de PNV in Baskenland

Bij de regionale verkiezingen in de Spaanse autonome regio’s Galicië en Baskenland hebben respectievelijk de conservatieve Volkspartij van Spaans waarnemend premier Mariano Rajoy en de Baskische Nationalistische Partij PNV zondag gewonnen, zo blijkt uit de eerste prognoses. De stembusslag kan mogelijk de Gordiaanse knoop ontwarren waarin de nationale politiek is verzeild geraakt. De burgers van beide regio’s konden een nieuw regionaal parlement verkiezen, onder grote belangstelling vanwege de mogelijke gevolgen voor de nationale politiek, waar een derde stembusgang op een jaar tijd niet onmogelijk is.
De stemlokalen sloten om 20.00 uur.
Volgens de eerste prognoses van lokale televisiezenders kan in Galicië, de heimatregio van Rajoy, zijn Partido Popular verder regeren met een absolute meerderheid. Topkandidaat Alberto Nunez Feijoo is er al sinds 2009 aan de macht.
In Baskenland won de nationalistische PNV van Inigo Urkullu, sinds 2012 aan de macht, volgens de prognoses met een gelijkaardig resultaat zoals vier jaar geleden. De partij behaalt evenwel hoogstwaarschijnlijk geen absolute meerderheid.
De sociaaldemocratische PSOE werd in Baskenland door de linkse protestpartij Podemos naar de vierde plaats teruggewezen, terwijl de PP daar als vijfde strandde.
In Galicië duwde een links kartel rond Podemos de PSOE naar de derde plaats terug.
Precies het resultaat van de PSOE kan nationaal een rol gaan spelen.
Eerste officiële resultaten zouden er niet voor 22.30 uur zijn.

bron: Belga