Isolatiebedrijven vermommen zich als Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid en de Vlaamse Ombudsdienst waarschuwen voor de communicatie via vlaanderenisoleert.be en vlaanderenbespaart.be. Die websites lijken op communicatie vanuit de Vlaamse overheid, maar zijn in feite gewoon initiatieven van commerciële isolatiebedrijven. De overheid en de ombudsdienst wijzen erop dat energiesparen.be de enige officiële Vlaamse overheidsdienst is die werkt rond energie en energie besparen. Commerciële bedrijven die zich vermommen als een overheidsinitiatief. Het is niet nieuw. Er zijn er die nog een stap verder gaan en het bijvoorbeeld logo van de Vlaamse overheid misbruiken op valse facturen.
Nu krijgen de overheid en Vlaams Ombudsman Bart Weekers veel vragen over ‘Vlaanderen Isoleert’ en ‘Vlaanderen bespaart’. Beide bieden hun producten aan via verwarrende sites die op Vlaamse overheidssites lijken, maar dat niet zijn. Volgens Weekers willen de initiatieven door het kopiëren van de huisstijl van de Vlaamse overheid “meesurfen op het kwaliteitskenmerk van de Vlaamse overheid”.
Weekers: “We zien elk jaar wel enkele gelijkaardige gevallen. Zo hadden we eerder al obscure private initiatieven die de mensen dure cursussen probeerden aan te smeren door te adverteren met hun erkenning door de Vlaamse overheid of oplichters die zich voordeden als adressenverzamelaars namens de overheid. In het geval van ‘Vlaanderen Isoleert’ gaat het om twee Nederlandse ondernemers die geen enkele band hebben met de Vlaamse overheid.”

bron: Belga