Geweld Syrië – Zondag spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Aleppo, VS en EU vragen Russische inspanningen

Geweld Syrië - Zondag spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Aleppo
Geweld Syrië - Zondag spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Aleppo

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, de Europese Unie en de Verenigde Staten roepen Rusland op zichzelf te bewijzen door de wapenstilstand in Syrië te herstellen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken gemeld na een bijeenkomst in Boston. De VN-Veiligheidsraad komt zondag bovendien in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de situatie in Aleppo. Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten hadden gevraagd om een dringende bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te organiseren in verband met de situatie in de Syrische stad Aleppo. Die vergadering vindt normaal gezien zondag plaats om 16.00 uur Belgische tijd.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon verklaarde al dat er “aanhoudende berichten zijn over luchtaanvallen met brandbommen en met geavanceerde munitie zoals bommen die bunkers kunnen doorboren”. “Het schijnbaar systematische gebruik” van deze bommen in bewoonde zones “komt neer op een oorlogsmisdaad”.
Ook zaterdag werden, voor de vijfde dag op rij, zware luchtaanvallen uitgevoerd op het door de rebellen gecontroleerde oostelijke deel van de stad. Het Syrische leger kondigde donderdag, kort na het beëindigen van het staakt-het-vuren waarover de VS en Rusland een akkoord hadden bereikt, een offensief aan met de luchtsteun van Rusland om dit deel van Aleppo opnieuw in te nemen.
De Franse, Italiaanse, Duitse, Britse en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid roepen Rusland ondertussen op om “zichzelf te bewijzen en uitzonderlijke stappen te zetten om de diplomatieke inspanningen te redden om het staakt-het-vuren te herstellen, ongehinderde humanitaire toegang te eisen en de de nodige voorwaarden te creëren om opnieuw VN-gesprekken te starten rond een politieke transitie.
Het bombardement op een VN-hulpkonvooi eerder deze week, berichten over het gebruik van chemische wapens en het huidige offensief van het regime op Aleppo “spreken overduidelijk de Russische beweringen tegen dat het land een diplomatieke oplossing nastreeft”, aldus de ministers.

Bron: Belga