Geweld Syrië – Veiligheidsraad in bijzondere zitting bijeen

Geweld Syrië - Veiligheidsraad in bijzondere zitting bijeen

Gealarmeerd door de al dagen aanhoudende verwoestende bommenregen op de Syrische stad Aleppo is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) in New York zondag in buitengewone zitting bijeengekomen. Die vergadering was gevraagd door Washington, Londen en Parijs.
Het Westen wil de druk op Moskou opvoeren als invloedrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.
Volgens de VN heeft Damascus met militaire ondersteuning van zijn bondgenoot veruit meer en zwaardere bommen, vooral op rebellen in Aleppo, gegooid dan eender welk eerder moment in de hele Syrische burgeroorlog.
Voor het begin van de bijzondere zitting van de V-Raad heeft de Franse VN-ambassadeur François Delattre uitgehaald naar “oorlogsmisdaden” die zijn begaan in Aleppo en die “niet onbestraft mogen blijven”. Hij beschuldigde Damascus en zijn Russische partner ervan door te gaan met een militaire oplossing en onderhandelingen enkel “als een rookgordijn” te gebruiken.
Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft Rusland mogelijk een oorlogsmisdaad begaan als onderzoek uitwijst dat het recente bombardement op een hulpkonvooi nabij Aleppo is uitgevoerd met de kennis dat het een burgerdoelwit betrof. Rusland maakt de oorlog in Syrië ook langer en gruwelijker, voegde hij eraan toe.

bron: Belga