Dertien doden nadat paniek uitbreekt in oosten van Congo

Dertien doden nadat paniek uitbreekt in oosten van Congo
Dertien doden nadat paniek uitbreekt in oosten van Congo

In Beni, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zijn dertien mensen om het leven gekomen nadat paniek was uitgebroken door schoten die werden afgevuurd door een militair. In het oosten van Congo worden regelmatig aanvallen uitgevoerd die worden toegeschreven aan Oegandese rebellen van de Geallieerde Democratische Strijdkrachten (ADF), waardoor de sfeer er erg gespannen is.
“De bal is aan het rollen gegaan door vier schoten die werden afgevuurd door een dronken soldaat in burger. Daardoor ontstond er paniek, waardoor acht mensen verdronken, vier mensen omkwamen bij ongevallen en één persoon stierf door hypertensie”, aldus de burgemeester van Beni Jean Edmond Nyonyi. “De mensen die verdronken dachten er goed aan te doen in de rivier te springen om te ontsnappen aan de geweerschoten”, aldus Nyonyi, die toevoegt dat de paniek niet veroorzaakt werd door de aanwezigheid van rebellen.
De stad Beni en omgeving worden sinds oktober 2014 regelmatig getroffen door een reeks moordpartijen, waarbij al meer dan 700 doden vielen.
Volgens de Verenigde Naties zou de ADF achter de meeste van die aanvallen zitten. Uit een recent rapport van de studiegroep over Congo aan de universiteit van New York blijkt echter dat ook andere “gewapende elementen” verantwoordelijk zijn voor het geweld, onder wie ook soldaten van het reguliere leger.
De laatste grootschalige moordpartij dateert volgens de VN van midden augustus, toen in één nacht “minstens 50 burgers” werden gedood.
Het oosten van Congo is al meer dan twintig jaar verscheurd door gewapende conflicten, die worden gevoed door etnische en territoriale geschillen, de concurrentie rond de controle over de minerale grondstoffen en de rivaliteit tussen regionale machten. De ADF, die zich verzet tegen president Yoweri Museveni, is sinds 1995 aanwezig in Oost-Congo.

Bron: Belga