De Wever barst in tranen uit tijdens openhartig interview

De Wever barst in tranen uit tijdens openhartig interview

In een interview op Radio 1 heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag opvallend openhartig in zijn ziel laten kijken. Hij had het daarbij over de donkere periode tijdens zijn tienerjaren. Bij een vraag over het afscheid van zijn overleden vader werd het De Wever te machtig en barstte hij in tranen uit. “Ik heb een late puberteit gehad en een moeilijke puberteit. Ik had het heel moeilijk met het vinden van de eigen identiteit”, blikte de Antwerpse burgemeester in het radioprogramma “Touché” terug op zijn jonge jaren. “Ik heb het twee jaar heel lastig gehad met mezelf, maar ik ben er vanzelf uitgeraakt. Ik had donkere gedachten, ook suïcidale gedachten. Dat speelde bijzonder concreet in mijn hoofd van achttienjarige, maar je begint er natuurlijk niet aan”.

De Wever kreeg het moeilijk toen hij terugdacht aan de dood van zijn vader, die overleed aan de gevolgen van kanker. Hij gaf aan dat hij te lang heeft gewacht om zijn gevoelens voor hem onder woorden te brengen. “Dat zou ik graag inhalen, maar dat is onmogelijk”, zei De Wever, waarna hij in tranen uitbarstte.

De N-VA-voorzitter kwam ook terug op het vertrek van Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit zijn partij en op het verwijt dat hij zijn partij als een stalinistische dictator zou leiden. “Was ik maar een beetje meer dat”, reageerde De Wever. “Moest ik een stalinist geweest zijn, dan had ik een jaar geleden een nekschot laten geven en dan was het in stilte voorbij gegaan”.

De gebeurtenissen van de voorbije week waren voor veel buitenstaanders en voor velen binnen de partij een verrassing, maar diegenen die wat dichterbij stonden, zagen het al een jaar geleden aankomen, lichtte De Wever toe. “Soms zie je een ongeval wel aankomen. Ik ben diegene die nog tot het uiterste zal gaan om het nog te vermijden en het daardoor als het toch tot een ongeval komt, vaak nog erger maakt omdat ik te lang heb gewacht. Ik denk dat dit voor wat er de afgelopen week is gebeurd absolute waarheid is”.

bron: Belga