Ambtenaren sociale inspectie voeren actie tegen hervormingsplannen De Backer

Ambtenaren van de sociale inspectie voeren maandag om 10.30 uur actie tegen de hervormingsplannen van staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld), die bevoegd is voor de strijd tegen sociale fraude. Ze hekelen het gebrek aan overleg en vrezen dat de strijd tegen economisch en sociaal banditisme op de schop gaat. De sociale inspectie voert controle uit op de toepassing van verschillende wetten op het vlak van de sociale zekerheid van loontrekkenden, maar ook rond sociale fraude, zwartwerk en mensenhandel. Vorig jaar stelde de sociale inspectie 2.900 processen-verbaal op en kon bijna 100 miljoen euro aan ontweken bijdragen worden gerecupereerd. Sinds een week leeft evenwel ongerustheid binnen de dienst. De ambtenaren zouden immers geïntegreerd worden binnen andere inspectiediensten.
“Deze dam tegen uitbuiting en sociale fraude dreigt volledig te verdwijnen, op een ogenblik dat de sociale consensus om de strijd aan te binden met sociale fraude sterk aan het groeien is”, betreuren de ambtenaren in een mededeling. Ze zeggen niet gekant te zijn tegen een hervorming of een rationalisering van het inspectielandschap. Ze betreuren wel dat ze niet bij de gesprekken betrokken zijn die tot het verdwijnen van hun dienst zullen leiden. De arbeidsauditeurs kantten zich eerder deze week al tegen de plannen.
Staatssecretaris De Backer ontkende de inspectie te willen ontmantelen. Volgens hem zal de hervorming de capaciteit van de inspectiedienst in de strijd tegen sociale dumping en sociale fraude net versterken. De personeelsbezetting zal alleszins intact blijven, verzekerde De Backer.
De actie van maandagmorgen vindt plaats aan de Financietoren in Brussel. “Het gaat om een nationale actie”, presiceert Pol Neuville, die directeur is van de sociale inspectie in het Brussels gewest. “Elke controleur werd opgeroepen naar Brussel te komen. Nadat het personeel een woordje uitleg krijgt, zal een delegatie naar het kabinet van de minister in hetzelfde gebouw trekken”.

bron: Belga