Dit moet je studeren om een bedrijfsleider te worden

Vraag je je wel eens af hoe de CEO's van de grootste Belgische bedrijven op hun stoel beland zijn? Wat hebben zij gestudeerd? De meesten kozen voor een economische opleiding, zo blijkt.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De CEO's van Belgische topbedrijven zijn geen self-made men die zich opwerken uit de goot. De meesten onder hen kozen al vroeg voor een economische opleiding. Dat geldt voor negen van de twintig topmannen en -vrouwen van BEL20-bedrijven (GBL, Ahold Delhaize, ING, Proximus, Bekaert, Bpost, Umicor, Ackermans & van Haaren, Cofinimmo).

Franse elite

Vier bedrijven uit de BEL20 hebben een Fransman als CEO (Ontex, GBL, Solvay en Engie). Zij volgden allen zonder uitzondering een opleiding aan een prestigieuze Franse ‘grande école'. Dat zijn elitaire onderwijsinstellingen die de toekomstige leiders van het land opleiden.

Tussen de top-CEO's zitten ook twee wiskundigen: Johan Thijs van KBC en Bart De Smet van Ageas. Twee CEO's zijn ingenieurs, Carlos Brito van InBev en Chris Peeters van Elia. Nog eens twee anderen hebben een medische opleiding. Niet toevallig gaat het om bedrijven uit respectievelijk de biotech- en de farmasector : Galapagos en UCB.

Jef en John

Twee buitenbeentjes zijn Jef Colruyt en John Porter. Die eerste studeerde elektromechanica in Oostende en deed taalstudies in Frankrijk en de VS. Na omzwervingen bij enkele andere bedrijven, kwam hij uiteindelijk in 1986 bij het familiebedrijf terecht. De Amerikaan John Porter (Telenet) is de enige in het rijtje CEO's die uit de geesteswetenschappen komt. Hij studeerde geschiedenis aan Kenyon College (Ohio).

Foto Belga / D. Waem