Terpstra pakt eindzege in Eneco Tour

Niki Terpstra volgt Tim Wellens op als eindwinnaar van de Eneco Tour. De Nederlander profiteerde in de slotetappe van het wegvallen van Rohan Dennis.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

De Australiër was als leider aan de zevende en laatste rit begonnen, met aankomst in Geraardsbergen. Op een vijftigtal kilometer van de streep raakte Dennis betrokken bij een valpartij waarbij hij heel wat tijd verloor en zo zijn kansen op de eindzege in rook zag opgaan. Dat opende perspectieven voor andere gegadigden, Niki Terpstra (foto midden) op kop. De Nederlander sprong niet veel later met zeven andere renners weg uit het peloton. Onder hen ook Edvald Boasson Hagen en Oliver Naesen (links), die samen met Terpstra standhielden tot aan de streep. Boasson Hagen toonde zich daar de snelste in de spurt en greep zo de laatste ruiker bloemen, terwijl Terpstra de eindzege mocht vieren.

«Geraardsbergen is mythisch»

«Ik wou niet op twee paarden wedden», vertelde hij na afloop. «Op de laatste beklimming voelde ik dat de anderen ook sterk waren, dus liet ik de ritzege schieten.» De Nederlander was erg in zijn nopjes met zijn overwinning. «Winnen in Geraardsbergen heeft altijd iets mythisch. De Muur is toch een icoon in de geschiedenis van het wielrennen. Ik schat deze zege dan ook bijzonder hoog in.» In het eindklassement gaat Terpstra onze landgenoot Naesen voor.

Sagan gefrustreerd

De derde podiumplaats was voor Peter Sagan (rechts), die ietwat gefrustreerd was omdat de samenwerking in de achtervolgende groep niet bepaald vlot verliep. «Iedereen zat naar mij te kijken», wond de Slovaak zich op. «Ik wou naar het groepje met Terpstra maar niemand wou meewerken. Blijkbaar verliezen sommigen liever dan te winnen.» Sagan kan zich wel troosten met de eindzege in het puntenklassement. Bovendien wordt hij vandaag de nieuwe leider in het individuele klassement van de World Tour.

Deze editie van de Eneco Tour was overigens de laatste met deze naam. Volgend jaar zal de Nederlands-Belgische rittenkoers omgedoopt worden omdat de hoofdsponsor ermee ophoudt.