Politiegeweld VS – Politie gaat video vrijgegeven van schietpartij op zwarte man

Politiegeweld VS - Politie gaat video vrijgegeven van schietpartij op zwarte man

De autoriteiten gaan de video vrijgeven van het moment waarop de Afro-Amerikaanse man Keith Lamont Scott werd doodgeschoten door een politieagent in Charlotte, North Carolina. Dat heeft politiechef van Charlotte Kerr Putney gezegd. De dood van Scott op dinsdag leidde tot hevige protesten in Charlotte tegen het geweld door politieagenten. De manifestanten eisen onder meer dat de video wordt vrijgegeven. Putney verklaarde zaterdag dat hij de opnames van de bodycam van een agent en van de dashcam van een politievoertuig zal vrijgeven, na vier nachten van protesten in Charlotte na de dood van Scott.
Volgens de politiechef was er een “overtuigende reden” voor de agenten om over te gaan tot de interventie, aangezien er “wetten werden geschonden” en Scott “zeker en vast in het bezit was van een pistool”, dat niet te zien is in de filmpjes die zijn vrijgegeven. Hij verklaarde ook dat de beelden die worden vrijgegeven de versie van de feiten ondersteunen die hij van in het begin gaf, aldus persagentschap Associated Press. De politiechef verklaarde nog dat de agenten waren opgeroepen voor een andere zaak, toen ze marihuana en een wapen in Scotts wagen zagen. Scott zou daarop bevelen van de politie hebben genegeerd om zijn wapen te laten vallen.
Putney had eerder verklaard dat de beelden niet zouden vrijgegeven worden omdat ze bewijs zijn in het onderzoek, maar de manifestanten in de straten van Charlotte eisten dat dat wel zou gebeuren. Vrijdag publiceerde de familie al beelden vanop de gsm van de vrouw van Scott, waarin ze de politie smeekt om haar man niet neer te schieten omdat hij niet gewapend was.
Het is nog steeds niet duidelijk of de man nu wel of niet gewapend was. De politie claimt dat Scott een wapen vasthad, maar volgens de familie “is het onmogelijk uit de video’s te achterhalen wat, als er al iets was, Scott in de handen had. Toen hij werd neergeschoten, had hij zijn handen langs zijn lichaam en was hij traag achteruit aan het stappen”. Er zijn getuigen die zeggen dat hij een boek bijhad, andere getuigen zeggen dat hij niets bijhad.

bron: Belga