Meerderheid “Moet verantwoordelijk nemen nu minister deal niet meer steunt”

Meerderheid "Moet verantwoordelijk nemen nu minister deal niet meer steunt"

Groen is tevreden dat ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) niet langer voorstander is dat een dochter van het Chinese staatsbedrijf State Grid zich inkoopt bij Eandis. Eandis beheert het distributienet voor gas en elektriciteit in de meerderheid van de Vlaamse gemeenten. Groen-fractieleidster Meyrem Almaci juicht toe dat minister Tommelein “zich achter ons standpunt schaart”. “De meerderheid moet nu haar verantwoordelijkheid nemen. De uitspraken van minister Tommelein liegen er niet om: deze deal is slecht nieuws voor de Vlamingen en hun energiefactuur”, dixit Almaci.
De oppositiepartij ziet een alternatief in een eigen voorstel. “Het is nog niet te laat om deze slechte deal tegen te houden. Woensdag wordt een eerste belangrijk moment”, verwijst ze naar het nooddecreet van fractiegenoot Johan Danen. Dat voorstel wil vermijden dat een buitenlandse investeerder grote invloed verwerft in Eandis.
Het oppositievoorstel staat woensdag op de agenda in het Vlaams Parlement. De groenen roepen Open Vld, “maar ook de twijfelende collega’s van SP.a en CD&V”, op om “de Eandis-deal deal terug naar af te stemmen”.

bron: Belga