Landen langs Balkanroute willen strengere grenscontrole

Landen langs Balkanroute willen strengere grenscontrole

De landen die langs de Balkan migratieroute van Griekenland naar Duitsland liggen, zijn het erover eens dat er een verstrenging moet komen van de externe controles aan de grenzen van de Europese Unie (EU). Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Christian Kern zaterdag gezegd aan het einde van een top in Wenen.
De staatshoofden hadden het op de top over een eventuele uitbreiding van de grenscontrole missie in de regio van het Europese agentschap Frontex, aangezien 50.000 vluchtelingen erin zijn geslaagd Duitsland te bereiken sinds midden-februari, toen de Balkanroute dichtging, dixit Kern.

Hij voegde daaraan toe dat ze het ook hadden over een versnelling van de asielprocedures in Griekenland om het aantal gestrande vluchtelingen daar te beperken. Een ander punt was het sluiten van repatriëringsdeals met Afrikaanse landen, naar het model van de overeenkomst van de EU met Turkije.

“We moeten de controle herwinnen over ons buitenlandse programma, wij moeten diegenen zijn die beslissen wie er naar Europa komt en niet organisaties in mensenhandel”, aldus nog Kern.

bron: Belga