Grondwettelijk Hof bevestigt herverkiezing Gabonese president

Grondwettelijk Hof bevestigt herverkiezing Gabonese president
Grondwettelijk Hof bevestigt herverkiezing Gabonese president

Het Grondwettelijk Hof in Gabon heeft zaterdag de herverkiezing van president Ali Bongo Ondimba bevestigd, nadat zijn rivaal Jean Ping naar de rechter was gestapt tegen de resultaten van de verkiezing. De herverkozen president riep na afloop van de hoorzitting, die op televisie werd uitgezonden, op tot “een politieke dialoog” met de oppositie. “Ik roep alle politieke verantwoordelijken, inclusief de verliezers van de verkiezing van 27 augustus, op tot een politieke dialoog”, aldus Bongo. De aankondiging van zijn herverkiezing leidde eind augustus tot een diepe crisis in het land, met rellen waarbij doden vielen en plunderingen.
“Wanneer families na een verkiezing moeten rouwen om overledenen, is dat een verraad van de democratie”, zei de president, die toevoegt dat het nooit meer zo ver mag komen.
Bongo kreeg 50,66 pct van de stemmen tijdens de verkiezing, Ping 47,24 pct, aldus het Hof. De oppositie beschuldigt Bongo ervan fraude te hebben gepleegd. Bovendien zou de nationale verkiezingscommissie de uitslagen van de verkiezing hebben gemanipuleerd
Ping wilde de Bongo-dynastie omverwerpen. Ali Bongo’s vader, Omar, leidde het Centraal-Afrikaanse land al van 1967 tot 2009.

Bron: Belga