Dokters willen hulparts om taken over te nemen

Dokters willen hulparts om taken over te nemen

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België vraagt aan de overheid om een nieuw gezondheidsberoep in te voeren: een hulparts. Die kan dan een aantal taken van een dokter overnemen en krijgt meer bevoegdheden dan een verpleegkundige, schrijven Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen zaterdag. De Koninklijke Academie voor Geneeskunde adviseert de overheid op vlak van opleiding en onderzoek. Ze heeft nu een advies klaar voor zowel de Vlaamse als de federale regering waarin ze vragen om nieuwe zorgberoepen te creëren, zoals dat van hulparts.
“In Nederland, Duitsland, Engeland en Ierland lopen proefprojecten. Wij kunnen niet achterblijven”, zegt voorzitter professor Bernard Himpens. De opleiding van hulparts kan worden ingebed in die van biomedische wetenschappen, vindt hij. Een hulparts zou bijvoorbeeld radioactieve stoffen mogen inspuiten of patiënten ondervragen. Verder wil de Academie ook een verpleegkundige-specialist en een mondhygiënist.
Met de invoering van deze nieuwe beroepen kan de zorg efficiënter en goedkoper worden georganiseerd. Tegelijk bieden de nieuwe zorgberoepen een oplossing voor het tekort aan artsen.

bron: Belga