Belgen in het buitenland - Courtois en Hazard lijden pijnlijke nederlaag in Londense derby

Leestijd 3 min.

Chelsea heeft zaterdag op de zesde speeldag van de Premier League een zware 3-0 nederlaag geleden bij rivaal Arsenal. De partij werd voor de pauze al beslist na goals van Sanchez, Walcott en Özil. Thibaut Courtois speelde de hele wedstrijd bij de bezoekers, Eden Hazard werd twintig minuten voor tijd vervangen door Michy Batshuayi. Na puntenverlies vorig weekend bij Swansea (2-2) en een moeizame zege tegen Leicester (2-4 n.v.) in de League Cup liep Chelsea zaterdag in de Londense derby tegen Arsenal tegen een tweede competitienederlaag van het seizoen aan. Na elf minuten opende Alexis Sanchez de score voor de thuisploeg, na dramatisch verdedigen van Cahill. Arsenal raakte op stoom en nauwelijks drie minuten later rondde Walcott een prachtige collectieve aanval van de Gunners af, 2-0. Chelsea moest de kelk nog voor rust tot op de bodem ledigen toen Özil (41.) een razendsnelle counter met een botsende volley afwerkte. Chelsea kon na de pauze niet meer reageren en zakt in de stand weg naar de achtste plaats, op acht punten van leider Manchester City.

Koen Casteels leed met Wolfsburg op de vijfde speeldag van de Bundesliga zijn tweede nederlaag op rij. Op bezoek bij rode lantaarn Werder Bremen klommen die Wölfe wel nog voorsprong, door een eigen doelpunt van Bauer (69.). Maar goals invaller Thy (86.) en Gebre Selasie (90+1.) schonken de thuisploeg zijn eerste punten van het seizoen. Casteels en co staan na een mislukte seizoensstart pas twaalfde, op tien punten van leider Bayern München.

Matz Sels leek zich met tweedeklasser Newcastle op bezoek bij die andere degradant, Aston Villa, te herstellen van de nederlaag van vorig weekend tegen Wolverhampton (0-2). Een own-goal van Elphick na 28 minuten zette de bezoekers, waar Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) tien minuten voor tijd inviel, op voorsprong. Maar Tshibola hing twee minuten voor tijd de bordjes alsnog gelijk, 1-1. Newcastle zakt naar de vijfde plaats in de tussenstand, op vier punten van leider Norwich, eveneens vorig seizoen gedegradeerd uit de Premier League.

Stefano Marzo boekte met Heerenveen op de zevende speeldag van de Eredivisie een vierde zege op rij. Op bezoek bij ADO, dat een derde nederlaag op rij leed, wonnen de Friezen met dankzij een eigen doelpunt van Kanon (26.) en treffers van Zeneli (79.) en de ingevallen Veerman (88.). Stefano Marzo stond de hele partij op de rechtsachter. Ploeg-in-vorm Heerenveen klimt door de 0-3 zege naar een voorlopige tweede plaats, op vier punten van koploper Feyenoord.

Bram Castro, de hele wedstrijd tussen de palen, en Heracles kwamen op bezoek bij FC Groningen niet verder dan een doelpuntenloos gelijkspel. Beide teams kamperen met zes punten na zeven wedstrijden in de rechterkolom.

Stef Wils kreeg met Haladas op de elfde speeldag van de Hongaarse OTP Bank Liga een 0-1 thuisnederlaag tegen Gyirmot te slikken. Salloi (41.) maakte op slag van rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Stef Wils stond de hele partij centraal achterin en ziet Haladas, ondanks de nederlaag, zijn vierde plaats in het klassement vasthouden.