Algemene vergadering VN – Pyongyang gaat “nucleaire verschrikking” nog uitbreiden

Algemene vergadering VN - Pyongyang gaat
Algemene vergadering VN - Pyongyang gaat "nucleaire verschrikking" nog uitbreiden

Noord-Korea gaat zijn nucleaire programma voortzetten, aangezien dat de enige manier is om zich te verdedigen tegen de “bedreigingen” van de Verenigde Staten. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho vrijdag verklaard voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Pyonyang is vastberaden om er alles aan te doen om zijn capaciteit voor een “geloofwaardige nucleaire verschrikking” te vergroten. “Een kernmacht worden behoort tot de politiek van onze staat”, legt hij uit. “Onze beslissing om ons nucleaire wapenarsenaal uit te breiden is gerechtvaardigd als zelfverdediging tegen de constante nucleaire bedreiging van de Verenigde Staten.”
Ri Yong-ho verklaarde ook dat de zes kernproeven die Pyongyang uitvoerden sinds 2006 en die geleid hebben tot een hele reeks internationale sancties, “moeilijk te begrijpen zijn voor Europese landen”, voor wie het sinds het einde van de Koude Oorlog minder belangrijk is geworden om zich te beschermen.
Noord-Korea voerde begin september zijn vijfde en tot nu toe grootste kernproef uit, en deed dit jaar ook al een twintigtal tests met ballistische raketten. De proeven zorgen telkens opnieuw voor verontwaardiging bij de internationale gemeenschap, en de VN-Veiligheidsraad buigt zich over mogelijke nieuwe sancties tegen Pyongyang.
De Japanse premier Shinzo Abe riep woensdag in New York de wereldleiders al op om “nieuwe manieren” te vinden om Noord-Korea te stoppen. “De bedreiging is veel groter geworden dan we tot nu toe dachten”, waarschuwde hij, verwijzend naar de inspanningen van Pyongyang om kernkoppen te verkleinen om ze zo te kunnen monteren op langeafstandsraketten.

Bron: Belga