Autovrije dag veroorzaakt monsterfile in Madrid

Tijdens de Europese week van de Mobiliteit schieten autovrije dagen als paddenstoelen uit de grond. Zo werd koning auto vorige zondag uit Belgische steden geweerd. In Spanje viel de autoloze dag op donderdag, al heeft dat in Madrid voor problemen gezorgd.

Madrileense chauffeurs die zich toch in de wagen waagden,  hebben donderdag waarschijnlijk stilgestaan in één van de eerste opstoppingen in maanden. De krant El Pais maakt zelfs gewag van 89% meer files dan op een gewone werkdag tijdens het spitsuur. Een Madrileense functionaris legde de oorzaak bij een verkeersongeluk, maar de meeste bestuurders klaagden over de autoloze donderdag.

Zo klaagde een gebruikers op Twitter dat hij liever een dag zonder idiote politici zou hebben. Al was zelfs gemeenteraadslid Percival Manglano niet bepaald tevreden met het initiatief. “Iedereen geniet gewoon van het uitzicht”, schreef hij bij een foto van een verkeersopstopping.

 

De autovrije donderdag heeft ook zijn effect gehad. Studenten konden zorgeloos door het centrum van Madrid fietsen, terwijl in Barcelona 90.000 auto’s minder op de baan waren.

Foto Twitter / Percival Manglano