Veertien dagen eenzame opsluiting voor klokkenluidster Chelsea Manning

Veertien dagen eenzame opsluiting voor klokkenluidster Chelsea Manning

Chelsea Manning, alias klokkenluider Bradley Manning, moet in verband met haar recente zelfmoordpoging veertien dagen van haar gevangenisstraf in eenzame opsluiting doorbrengen. Dit heeft de Britse krant The Guardian gemeld. Toen nog Bradley kreeg Manning in augustus 2013 35 jaar cel omdat hij 700.000 vertrouwelijke documenten aan WikiLeaks had doorgespeeld. Na een juridische strijd kreeg ze na haar veroordeling de toestemming om haar voornaam te veranderen, en om een hormonale behandeling te ondergaan om haar uiterlijk te veranderen. Maar tot midden september weigerde het Amerikaanse leger haar die behandeling te geven.

In juli probeerde Chelsea Manning zich van het leven te benemen. Een driekoppige disciplinaire commissie in de gevangenis van Fort Leavenworth, waar ze haar straf uitzit, bedacht haar donderdag daarvoor met veertien dagen eenzame opsluiting, waarvan zeven dagen voorwaardelijk voor een onbepaalde periode.

Manning weet volgens The Guardian nog niet of ze in beroep zal gaan tegen deze “disciplinaire segregatie”. De klokkenluidster weet wat de straf inhoudt want vóór haar veroordeling door de krijgsraad zat ze al negen maanden alleen opgesloten. Waarop VN-rapporteur inzake Martelingen Juan Méndez de Amerikaanse autoriteiten van een wrede, onmenselijke en onterende behandeling van Manning beschuldigde.

bron: Belga