Schutter Moorslede blijft in de cel

Tom K. (26), die bekende het fatale schot te hebben gelost in Dadizele op 15 augustus, en Leander W. (19) blijven in de cel. De raadkamer heeft hun aanhouding bevestigd, zo is vernomen van hun advocaten. Op 15 augustus werd de 20-jarige Antwerpenaar Elias K. doorgeschoten op straat in Dadizele, bij Moorslede. Twee van zijn Antwerpse vrienden vluchtten aanvankelijk, maar contacteerden later zelf de politie. Drie jongemannen uit de buurt zitten nog steeds in de cel. Tom K. bekende ondertussen dat hij het schot afvuurde, maar benadrukte dat dat per ongeluk gebeurde.

Twee van de verdachten moesten voor de raadkamer komen, die hun aanhouding heeft bevestigd. “Daarvoor halen zij twee argumenten aan”, zegt meester Steven Henderickx, advocaat van Tom K. “Het wapen is nog niet gevonden, hoewel mijn cliënt persoonlijk de plaats heeft aangeduid waar hij het in het kanaal heeft gegooid. Tweede reden is dat Sven V. (de derde aangehoudene, nvdr.) zich nog steeds op zijn zwijgrecht beroept.” V. ging in beroep tegen zijn verdere aanhouding, maar dat beroep werd eerder deze week afgewezen. Ook hij blijft dus voorlopig in de cel.

“Onze beide cliënten hebben volledige bekentenissen afgelegd”, vult advocaat Jan De Vuyst aan, die de belangen van Leander W. behartigt. “Verschillende andere verklaringen bevestigen hun verhaal trouwens. Men geeft toe dat de andere partij begonnen is met vechten. We konden dus evengoed in de omgekeerde situatie zitten. Het slachtoffer haalde zwaar uit met een matrak, die naast zijn lichaam is gevonden na de feiten.”

Beide advocaten overwegen in beroep te gaan tegen de verdere aanhouding. “Wat hen betreft is het onderzoek afgerond. Zij kunnen niets meer vertellen dan ze al deden. Er moeten uiteraard nog onderzoeksdaden worden gesteld, maar die kunnen evengoed worden uitgevoerd als ze niet meer in voorhechtenis zitten.”

Het wapen, noch de drugs werden tot op heden teruggevonden. Er is nog geen datum voor een reconstructie bepaald.

bron: Belga