Politieke onrust Congo – Situatie in Congo komt uitgebreid aan bod tijdens Belgische bilaterale bijeenkomsten

Politieke onrust Congo - Situatie in Congo komt uitgebreid aan bod tijdens Belgische bilaterale bijeenkomsten

De politieke spanningen in de Democratische Republiek, die begin deze week escaleerden door gewelddadige protesten in Kinshasa, zijn uitgebreid aan bod gekomen tijdens de bilaterale ontmoetingen die de Belgische ministers hadden met Afrikaanse verantwoordelijken in New York, in het kader van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. “Ze hebben allemaal hun zeer grote bezorgdheid uitgedrukt na het geweld in Kinshasa”, waarbij tientallen doden vielen, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Men moet het klimaat van geweld stoppen. We lanceren bovendien een oproep tot kalmte aan de autoriteiten, die soms op een disproportionele manier geweld gebruiken.”
De verschillende gesprekspartners, waaronder de VN, hebben bovendien de wil om een echte dialoog op poten te zetten tussen alle politieke spelers in Congo, onder wie Etienne Tshisekedi en Moïse Katumbi, zegt Reynders. Ze staan er ook allemaal op dat er snel een datum wordt vastgelegd en dat er garanties komen dat alle kandidaten voldoende publieke ruimte krijgen. “Men zal er ook op moeten toekijken dat de kandidaten een duidelijke boodschap overbrengen over welke soort van bestuur ze nastreven”, aldus de minister nog.
België heeft bovendien gesproken over zijn kandidatuur voor een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad, en heeft daar in het algemeen positieve reacties op gekregen.
De Belgische ministers hebben de Rwandese president Paul Kagame, de Oegandese president Yoweri Museveni en verantwoordelijken van Angola, Mali en Guinée ontmoet. Ze bespraken ook de situatie in de regio van de Grote Meren met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

bron: Belga