Iraanse student die stralingsgolven mat in Brussel, wordt niet vervolgd

De Iraanse student die op 20 juli in Brussel opgepakt werd omdat hij rondliep met een winterjas waaronder draden te zien waren, zal niet vervolgd worden. Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. De student bleek rond te lopen met een apparaat om stralingsgolven te meten. Volgens het parket was er geen sprake van een misdrijf en is het dossier dan ook geseponeerd. De doctoraatsstudent werd op 20 juli rond het middaguur opgemerkt door de bewakingsagent van een privébeveiligingsfirma, die het verdacht vond dat de man een dikke winterjas droeg waaronder draden hingen en al een hele tijd ronddraaide in de Koninginnegalerij. De bewakingsagent volgde de man enige tijd en verwittigde de politie. Toen die aankwam, hielden de agenten de man onder schot, maar die gedroeg zich volgens de politie verdacht en gaf weinig of geen uitleg.

De hele omgeving van de Greepstraat en het Muntplein werd daarop afgesloten en zowel de speciale interventie-eenheden van de federale politie als DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, kwamen ter plaatse. De spanning steeg nog toen bleek dat het lichaam van de student bedekt was met metalen platen en ander materiaal, maar uiteindelijk bleek dat het om een student ging die in opdracht van de Universiteit Gent de radioactieve straling mat op verschillende plaatsen in de stad, onder meer op de plaatsen waar er wifi is.

“Er was geen sprake van een misdrijf en het dossier is dan ook zonder gevolg geklasseerd”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

Volgens Het Nieuwsblad zou de student ook niet moeten opdraaien voor de kosten van de operatie, maar daarover is volgens de Brusselse lokale politie nog geen beslissing genomen.

bron: Belga