"Hervormingen maken fiscale voorspellingen moeilijker"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor federaal premier Charles Michel heeft de toename van het gat in de begroting technische redenen. "De hervormingen, die onze economie structureel veranderen, zorgen ervoor dat de fiscale vooruitzichten moeilijker op te maken zijn", verklaarde hij aan Bel RTL vanuit New York, waar hij deelneemt aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Gisteren raakte bekend dat uit een nieuwe nota van de administratie Begroting die circuleert in de regering blijkt dat de regering-Michel op zoek moet naar 4,2 miljard euro. In juli was nog sprake van een inspanning van 2,4 miljard euro. De eerste minister sprak zich niet uit over het eventueel loslaten van de ambitie van de regering om in 2018 opnieuw een begrotingsevenwicht te realiseren. Daarover zal hij zich binnen de regering uitspreken. De prioriteit blijft om volgend jaar te saneren. "We hebben geen keuze", aldus de premier. De eerste uitdaging is om de omvang van de inspanning in 2017 vast te leggen, terwijl de Europese engagementen nageleefd worden en de economische toestand verder verbeterd wordt. "Het is zeer belangrijk om een investeringsplan uit te werken en bijkomende maatregelen te nemen voor de werkgelegenheid", zei de premier.

Op Radio 1 zei CD&V-vicepremier Kris Peeters dat hij uitleg wil over hoe het komt dat de cijfers zo verslechterd zijn. "Minder fiscale ontvangsten, een snellere indexaanpassing. Er zijn een aantal elementen die grondig moeten bekeken worden. Ook hier is het belangrijk dat we met de betrokken ministers dat gesprek voeren en niet publiek daarover uitweiden, omdat het belangrijk is dat we met kennis van zaken bekijken hoe we dit gaan aanpakken."

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) wees voor het gat van 600 à 700 miljoen euro in de sociale zekerheid onder meer naar de indexaanpassing van de uitkeringen, die vroeger dan verwacht plaatsvindt. Ze bleef erbij dat er naar een begrotingsevenwicht gestreefd moet worden. "Vooruitschuiven lost niets op", zei ze op Radio 1.

bron: Belga