Geweld Syrië – Geen akkoord over wapenstilstand in Syrië tijdens internationale vergadering

Geweld Syrië - Geen akkoord over wapenstilstand in Syrië tijdens internationale vergadering

De landen van de internationale steungroep voor Syrië (ISSG) zijn er donderdag tijdens een bijeenkomst in New York niet in geslaagd tot een akkoord te komen rond een nieuw staakt-het-vuren in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gemeld, kort voordat het Syrische leger aankondigde een groot grondoffensief met de steun van Russische luchtaanvallen te starten in het oostelijke deel van Aleppo, dat in handen is van de rebellen. Kerry heeft aan Rusland gevraagd om “ernstig” te zijn, zodat het staakt-het-vuren, dat door Moskou en Washington werd ingesteld op 9 september en maandag werd afgeblazen door het regime, opnieuw van kracht kan worden. “Het eerste dat we moeten doen is het vinden van een manier om de geloofwaardigheid van het diplomatieke proces te herstellen”, aldus de minister.
Kerry roept Damascus bovendien op om te stoppen met de luchtbombardementen tegen de oppositie en de burgers. “We kunnen enkel tot een staakt-het-vuren komen wanneer zij die over een luchtmacht beschikken, stoppen met deze te gebruiken”, aldus Kerry, die zo verwijst naar het feit dat de Syrische vliegtuigen volgens het akkoord van Genève aan de grond zouden moeten blijven.
De Amerikaanse minister verklaarde nog dat hij gefrustreerd is, maar vastbesloten om opnieuw tot een wapenstilstand te komen. “Wanneer de Russen met constructieve voorstellen komen, zullen we luisteren”, aldus Kerry. Hij verklaart bovendien, net als zijn Franse en Duitse collega’s, dat de leden van de ISSG “bijna unaniem” akkoord zijn dat het vredesproces dat werd voorgesteld door de VS, waarin onder meer wordt opgeroepen op een vliegverbod in te stellen boven bepaalde zones, de enige manier is om tot een duurzame oplossing te komen voor de Syrische crisis.
Speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura noemde de vergadering van dinsdag “lang, pijnlijk en teleurstellend”.
“Het is een moment van de waarheid voor Rusland, het Syrische regime en de oppositie”, besloot Kerry, die toevoegde dat hij vrijdag opnieuw een ontmoeting zal hebben met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov. Lavrov zei na de vergadering bovendien dat er “niets gebeurd is”, en klaagde aan dat onvoldoende oppositiegroepen het akkoord rond de wapenstilstand hadden geaccepteerd.

bron: Belga