Betogers Charlotte blijven vreedzaam protesteren ondanks avondklok

Betogers Charlotte blijven vreedzaam protesteren ondanks avondklok
Betogers Charlotte blijven vreedzaam protesteren ondanks avondklok

Ondanks de avondklok die sinds middernacht geldt in Charlotte (6 uur Belgische tijd), blijven ook voor de derde nacht op rij honderden betogers op straat. Ze protesteren zo tegen de moord op de zwarte Keith Lamont Scott door een politieagent. Volgens lokale media verloopt die protestactie grotendeels vreedzaam. De betogers slaagden erin kort een snelweg af te sluiten, maar de oproerpolitie kon hen terugdringen. De rest van de avond verliep over het algemeen rustig. Honderden mensen stapten door de zaken- en overheidswijken van de stad, met bordjes met daarop “handen omhoog, niet schieten” en “we willen de opname”. Dat laatste is een verwijzing naar de video-opnames die de agenten met bodycams en dashcams maakten tijdens het incident waarbij Scott omkwam. Volgens het hoofd van de politie, Kerr Putney, zijn die opnames bewijs in een onderzoek en zullen ze niet openbaar worden gemaakt.

Scotts echtgenote en andere familieleden kregen twee filmpjes te zien, is te lezen in een verklaring van de advocaat van de familie. “Maar ze hebben nu meer vragen dan antwoorden. De politie gaf hem inderdaad verschillende bevelen, maar hij benaderde hen niet agressief.”

De politie claimt dat Scott een wapen vasthad, maar volgens de familie “is het onmogelijk uit de video’s te achterhalen wat, als er al iets was, Scott in de handen had. Toen hij werd neergeschoten, had hij zijn handen langs zijn lichaam en was hij traag achteruit aan het stappen”. Er zijn getuigen die zeggen dat hij een boek bijhad, andere getuigen zeggen dat hij niets bijhad.

De schietpartij van dinsdag werd gevolgd door nachtelijke betogingen die uitdraaiden op geweld. Daarbij werden 16 agenten verwond. Ook woensdag kwam het tot rellen in het centrum van Charlotte. Toen raakten vijf agenten en zeven burgers gewond. Bij die protesten viel één dode. Dat slachtoffer werd eerder al doodverklaard, maar overleed pas gisterenavond aan zijn verwondingen.

Bron: Belga