Bahama's Leaks - Fernand Huts duikt op in Bahama's Leaks

door
Belga
Leestijd 1 min.

Fernand Huts, de topman en eigenaar van de logistieke groep Katoen Natie, is meer dan 15 jaar directeur geweest van de Bahamaanse vennootschap Zonamerica Limited. Ook zijn zoon Karl Huts en twee andere kaderleden, onder wie een financiële directeur, waren lang directeur bij de offshore. Dat schrijven De Tijd, Knack en Le Soir, die voor ons land de Bahama's Leaks, een nieuw wereldwijd gegevenslek over het belastingparadijs in de Atlantische Oceaan, onderzocht hebben. Huts stapte in 1998 in de offshore van de Uruguyaanse zakenman Orlando Dovat, en dat jaar kocht hij ook een aandeel van 43,5 procent in de belastingvrije zone "Zonamerica" in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. Zonamerica uitbaten brengt Huts jaarlijks miljoenen op, aldus de drie media.

Huts' bedrijvenpark in Uruguay blijkt een draaischijf te zijn voor internationale belastingconstructies. Zonamerica duikt meer dan 9.100 keer op in de uitgelekte documenten van Panama Papers en Bahama's Leaks.

Huts stapte in 1998 ook samen met Dovat in twee Panamese genootschappen. Hij kreeg via een transactie met het trustfonds MontSaintMichel Trust op het Franse eiland Guernsey aandelen van de Panamese vennootschappen. Die constructie bestaat nog steeds en de trust wordt nu beheerd door Intertrust, wat dan weer doet vermoeden dat de fondsen in Guernsey te maken hebben met kapitalen bij de vroegere Fortis Bank.

Huts wil geen commentaar geven. "Als zakenman werk ik steeds volledig conform de wettelijke regels", zegt hij alleen.

bron: Belga