Macedoniërs moeten het stellen zonder eigen muziek door conflict tussen auteursverenigingen

SABAM is belangrijk voor de inkomsten van artiesten, al komt de auteursvereniging regelmatig negatief in beeld. Maar het kan nog erger: in Macedonië kunnen radio- en televisiezenders geen muziek van eigen artiesten uitzenden door een conflict tussen twee dergelijke organisaties.

ZAMP vertegenwoordigt om en bij 6.000 Macedonische artiesten. Volgens Balkan Insight heeft de auteursvereniging besloten dat hun muziek niet meer gebruikt mag worden. Dat is een protestactie tegen het ministerie van Cultuur, dat besloten heeft om concurrent SOKOM MAP een licentie te geven om hetzelfde werk als ZAMP te verrichten.

Radio- en televisiezenders kunnen nog steeds internationale muziek afspelen, maar dat stelt een wettelijk probleem. Het is verplicht dat 40% van de muziek van Macedonische bodem is. Zenders zitten dus met een dilemma: ofwel negeren ze de auteursvereniging, ofwel overtreden ze de wet.

“Wij hebben besloten om geen Macedonische muziek af te spelen. Hoe dan ook riskeren we legale repercussies en flinke boetes”, aldus een anonieme radiochef. De meeste zenders lijken zich daarbij aan te sluiten. Nochtans is de oplossing simpel voor SOKOM MAP. De nieuwe auteursvereniging roept zenders op om het verbod van ZAMP te negeren en vraagt de regering zelfs om de licentie van de concurrent op te heffen.

AFP / J. Nackstrand