De culturele hoogtepunten van het weekend

NATUUR
dag-van-de-wijersDag van de Wijers (25 september)

De Wijers is een uniek gebied in het hartje van de provincie Limburg, verspreid over zeven gemeenten. Meer dan 1.000 vijvers, oorspronkelijk door de kloosterzusters gebruikt om vis te kweken, kleuren hier het landschap. Die vijvers en het omliggende landschap maken deze streek bijzonder waardevol. Om deze onbeminde natuurparel meer bekendheid te geven is er nu de Dag van de Wijers, waarop je kunt deelnemen aan uitdagende activiteiten: een safari, een bushcraft-expeditie, vlottenrace, lopen over het water, bootjevaren en nog veel meer.

parklifeEVENEMENT
Parklife (25 september, Sint-Denijs-Westrem) 
Sint-Denijs-Westrem – Het Festival van Vlaanderen Gent zet volop in op een zachte nazomer met het muziekfestival Parklife. Na een zonovergoten eerste editie vorig jaar hopen we op méér van dat, want Parklife brengt families, foodies en muziekliefhebbers samen in het wondermooie Parkbos in Sint-Denijs-Westrem. Je kan deelnemen aan de Parkwalk en al wandelend muzikale verrassingen ontdekken in de natuurlijke pracht van het Parkbos, terwijl de kinderen loos gaan in de Kidsvillage. De lege magen worden gevuld met allerlei duurzaam en verantwoord lekkers.
www.gentfestival.be

verdriet-van-moedersCONCERT
Verdriet van moeders (23 september, Brugge) 
Waar en wanneer de oorlog ook woedt: moeders zijn vaak de grootste slachtoffers. Niet alleen zijn deze vrouwen zelf regelmatig slachtoffer van geweld, ze moeten ook hun kinderen vaak afgeven aan de wrede grillen van god Mars… Het Symfonieorkest Vlaanderen richt zich in zijn openingsconcert op het verdriet van moeders tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naast werk van Ravel en Sibelius voert het een creatie uit van de Vlaamse componiste Petra Vermote, die zich bij het schrijven liet inspireren door brieven van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Actrice Chris Lomme vertolkt Kollwitz’ woorden. Beeldkunstenaar Klaas Verpoest voegt een extra dimensie toe aan dit lijden dat tijd en plaats overstijgt.
www.concertgebouw.be

PODIUM
Bert & Fred (23 september, Bilzen)
bert-fredEen hele mond vol, deze voorstelling van Bert en Fred, maar laat je niet afschrikken: tijdens de voorstelling wordt er minder gepraat, en nogal wat gedaan. Bert & Fred (zij is Fred, voor alle duidelijkheid) brengen spectaculair, grappig en gevaarlijk circus. Het liefst met versgeslepen keukenmessen, muizenvallen en vogelpikpijltjes. Veilig is anders, maar spannend is het wel.
www.dekimpel.be

ceci-nest-pas-un-livreCeci n’est pas un livre (24 & 25 september, Antwerpen) 
Hoe maak je kinderen van 1,5 jaar oud vertrouwd met de wereld van Jacques Tati? Laat dat maar over aan Theater De Spiegel. Dit Antwerpse gezelschap van Karel Van Ransbeeck heeft van de aller-allerkleinsten (peuters, baby’s) zijn voornaamste doelpubliek gemaakt. De voorstellingen zijn voor de kleintjes belevenissen vol kleur, vorm, en niet in de laatste plaats: muziek. In ‘Ceci n’est pas un livre’ nemen twee heertjes met koffers vol boeken de kinderen mee op reis door de wereld van Tati en Magritte. De boeken zijn geen boeken: ze zitten vol vormen, geluiden en muziekjes. Een eerste kennismaking met de onbegrensde mogelijkheden van theater!
www.destudio.com, www.despiegel.com