Hoe geniet je zolang mogelijk van superfoods?

Avocado, gojibessen, boerenkool, chiazaad ... Tegenwoordig is er geen gebrek aan voedingsproducten die de hemel ingeprezen worden voor hun heilzame werking. Omdat niet iedereen meteen vertrouwd is met deze producten, is het niet altijd eenduidig hoe je ze optimaal moet bewaren. En laat dat nu net erg belangrijk zijn om de gezonde bestanddelen te behouden. Daarom geven we je een overzicht van een aantal populaire superfoods en hoe je ze het best kan bewaren.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Avocado

De avocado is niet enkel heerlijk en veelzijdig, deze romige vrucht zit ook nog eens bomvol gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Het is geen sinecure om de delicate vrucht op een rijp moment te treffen, maar je kan er een invloed op uitoefenen. Zo gaat het rijpingsproces rustig door op kamertemperatuur, maar kan je het afremmen in de koelkast. Let wel op dat de avocado op een droge plek ligt, anders versnelt de rijping.

Een volledige avocado kan te veel van het goede zijn, maar het vruchtvlees wordt al snel bruin omdat de celwanden gebroken zijn. Om een halve avocado te bewaren, adviseert WikiHow om de stukjes met limoen- of citroensap te besprenkelen. Zo rem je de oxidatie af. In een luchtdicht doosje of huishoudfolie kan je avocado nog één dag in de ijskast bewaren.

Boerenkool

Groene bladgroenten bulken van de antioxidanten, vezels en vitaminen. Vooral kale, hier beter bekend als boerenkool, is momenteel erg in trek. Om de knapperigheid van de koolbladeren te bewaren, leg je deze volgens The Kitchn best in een gesloten omgeving met een hoge vochtigheidsgraad. Hou boerenkool ook uit de buurt van fruit dat rot (zoals appels, peren en bananen). Dat fruit geeft het gas etheen af, waardoor de kool sneller zal verwelken.

Gojibessen

Net zoals andere bessen, bevat deze felgekleurde variant uit China tal van vitamines en antioxidanten. Vaak worden gojibessen gedroogd aangeboden. In deze vorm kan je ze een hele tijd bewaren op een droge en donkere plek. In een afgesloten potje in de ijskast bewaren ze nog langer, al geeft WikiHow aan dat ze beter smaken op kamertemperatuur.

Rauwe cacao

Cacao beschikt over maar liefst 621 antioxidante flavanoïden. Om te kunnen genieten van de heilzame werking zonder de suikers en vetten die je in chocolade aantreft, heeft rauwe cacao een opmars gemaakt.  Vaak kan je het verkrijgen als poeder of als kleine brokjes. Rauwe cacao kan je een lange tijd bewaren op een droge, donkere en koele plaats.

Gember

Gember is meer dan een smakelijke specerij. De  wortel wordt dankzij zijn antibacteriële eigenschappen ook gebruikt als middeltje tegen verkoudehen, hoge bloeddruk en maagklachten.  Gember bewaar je best in de koelkast, zeker wanneer je al een stukje hebt afgesneden. Voor optimale bewaring wikkel je de wortel in servietten voordat je hem in een plastic of papieren zakje in de groentenlade legt.