VSOA dient stakingsaanzegging in na incident Belgische agenten in Frankrijk

VSOA dient stakingsaanzegging in na incident Belgische agenten in Frankrijk

De vakbond VSOA gaat volgende week een stakingsaanzegging indienen bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Dat gebeurt na een incident waarbij twee agenten van de politiezone Arro Ieper opgepakt werden door de Franse politie toen ze enkele illegalen aan de grens wilden afzetten. In de nacht van dinsdag op woensdag werden twee agenten onderschept door de France Police National. De politiezone had eerder enkele illegalen opgepakt die op weg waren naar Calais, maar per ongeluk in België verzeild raakten. Nadat ze meegenomen werden naar het politiekantoor werd besloten enkele illegalen af te zetten aan de Franse grens, maar de Belgische combi reed net iets te ver en zette de illegalen uit op Franse grond. De twee agenten werden meegenomen op verdenking van mensensmokkel.

“Er ontbreekt een juridisch kader. Er zijn duidelijke oplossingen nodig voor deze problematiek”, aldus Vincent Houssin van VSOA. “We dienen volgende week een stakingsaanzegging in. We gaan daarbij ook drie concrete voorstellen afleveren opdat deze situatie zich niet meer zou voordoen. Dat we een aanzegging indienen, betekent niet dat we meteen acties plannen.”

Er bestaan reeds akkoorden tussen de Franse en Belgische politie, zoals de akkoorden van Doornik, waarbij er gemengde patrouille-eenheden, op elkaars grondgebied kunnen opereren. “Maar ook dat is niet sluitend. Stel dat een Belgische agent iemand neerschiet bij wettige zelfverdediging op Franse grond. Het incident van deze week wordt onder meer door de korpschef geminimaliseerd, maar dit is hoegenaamd geen misverstand.”

Hoofdcommissaris Georges Aeck meent niet op de hoogte te zijn van de stakingsaanzegging. “We gaan zeker het gesprek aangaan met onze Franse collega’s maar we wensen dat dit in een serene sfeer gebeurt. Ook wij willen duidelijkheid over het juridische kader. Het is jammer, want we hebben goede contacten en voeren vaak samen patrouilles uit. Het enige dat men ons kan verwijten is dat we te sociaal zijn geweest door de illegalen terug te brengen naar Frankrijk.”

Volgens Aeck was het niet de bedoeling om tot in Frankrijk te rijden. “Maar de grens in de Nieuwkerkestraat is bijzonder onduidelijk. Er staat geen enkel bord.”

bron: Belga