Tot 169 euro prijsverschil voor hetzelfde kraantjeswater

Tot 169 euro prijsverschil voor hetzelfde kraantjeswater

De prijs voor het kraantjeswater is tot 169 euro goedkoper in bepaalde regio’s. “En dat terwijl je niet kunt kiezen welke maatschappij je drinkwater levert”, zegt Vlaams Parlementslid Rob Been­ders (sp.a) vanmorgen in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Antwerpse watermaatschappij Pidpa is de goedkoopste, de Vlaams­-Brabantse intercommunale IWVB de duurste, zo blijkt uit een analyse van Rob Beenders. “De hervorming van de waterfactuur onder Vlaams minister Schauvliege (CD&V) heeft de verschillen alleen maar aangescherpt. De samen­stelling van de waterfactuur is gewoon niet eerlijk”, zegt Beenders.

Sinds dit jaar werd het gratis drinkwater afgeschaft en de factuur bestaat nu uit een forfaitair bedrag plus verbruikskosten. “De watermaatschappijen bepalen de tarieven voor het verbruik zelf op basis van onder andere de investeringen die ze moeten doen. Dat leidt tot grote verschillen”, klinkt het.

Daarnaast klaagt sp.a aan dat het systeem van het forfaitaire bedrag niet eerlijk is voor alleenstaanden en kleine gezinnen, en pleit de partij voor een grotere sociale correctie.

bron: Belga