Slachtofferonthaal heeft in Vlaanderen meer dan 350 slachtoffers begeleid

door
Belga
Leestijd 1 min.

Slachtofferonthaal heeft de begeleiding verzorgd van meer dan 350 slachtoffers van de terreuraanslagen in Maalbeek en Zaventem, vandaag precies zes maanden geleden. Dat heeft het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vanmorgen bekendgemaakt. De dienst Slachtofferonthaal van het Justitiehuis van Brussel werd in de dagen volgend op de aanslagen door het federaal parket verzocht om een aanbod te doen naar alle slachtoffers en nabestaanden. Alle betrokken slachtoffers werden per brief op de hoogte gebracht van wat Slachtofferonthaal voor hen kan doen.

In een eerste fase werden de nabestaanden van slachtoffers en de gehospitaliseerde slachtoffers gecontacteerd. Ondertussen werden de verschillende lijsten met geregistreerde slachtoffers samen gebracht, zodat alle gekende slachtoffers bereikt konden worden. In Vlaanderen werden meer dan 350 families gecontacteerd.

Omwille van de omvang van de aanslagen en het internationaal karakter, werd onmiddellijk een nauwe samenwerking aangegaan tussen het Nederlands- en Franstalig justitiehuis met de bedoeling om een uniforme dienstverlening aan te bieden, ongeacht de taal of woonplaats van slachtoffers. Indien de slachtoffers geen woonplaats hadden in België, werd contact gelegd met de ambassades.

"We kunnen stellen dat de wijze waarop Justitie omgaat met slachtoffers de laatste jaren sterk geëvolueerd is", zo meldt het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin donderdag in zijn persmededeling. "Door een nauwe en constructieve samenwerking met het parket en de andere partners (zowel over de taalgrens als met bijvoorbeeld diensten slachtofferhulp) proberen diensten Slachtofferonthaal te werken aan een humane justitie."

bron: Belga