“Referendum rond afzetting Venezolaanse president zal dit jaar niet plaatsvinden”

Het referendum rond de afzetting van de Venezolaanse president Nicolas Maduro zal niet dit jaar plaatsvinden. Dat hebben de verkiezingsautoriteiten gemeld. Daardoor wordt de kans klein dat er nieuwe verkiezingen worden georganiseerd.

De nationale verkiezingscommissie laat weten dat een referendum kan plaatsvinden “in het midden van het eerste semester van 2017”. In juni had Maduro zelf ook al uitgesloten dat er dit jaar nog een referendum volgt.
De oppositie wil echter dat er nog voor 10 januari 2017 een referendum komt, want wanneer de bevolking dan zou stemmen voor de afzetting van Maduro komen er nieuwe verkiezingen. Bij hetzelfde resultaat na die datum is dat niet het geval, en wordt Maduro gewoon vervangen door de vicepresident tot aan het einde van zijn mandaat in 2019.
Venezuela lijdt al maanden onder een politieke en economische crisis, door economisch wanbeheer, een torenhoge inflatie en de val van de olieprijzen. Dat leidde tot grote tekorten aan levensmiddelen in heel het land. De oppositie en de regering beschuldigen elkaar ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Bron: Belga