Optima Bank – “In geen enkel land wordt er een stadion gebouwd zonder wedstrijd”

Optima Bank - "In geen enkel land wordt er een stadion gebouwd zonder wedstrijd"

“In geen enkel land wordt er een stadion gebouwd zonder wedstrijd. Hier (in Gent, nvdr.) gebeurde het onderhands, in de sfeer van ‘we kennen elkaar’.” Dat verklaarde architectuurdocent Marc Dubois (KULeuven) tijdens de Optimacommissie in Gent.
Dubois kaartte eerder al de dominantie van het architecturenbureau Bontinck in het Gentse aan. “Bij alle projecten die we vanavond gehoord hebben, is het Bontinck. Je kan stellen dat Bontinck, dat Gent mee gaat vertegenwoordigen op een beurs in Cannes, een soort stadsarchitect wordt. In geen enkel land wordt er een stadion gebouwd zonder wedstrijd. Hier gebeurde het onderhands, in de sfeer van ‘we kennen elkaar’.”
Bontinck is wel een professioneel bureau, erkende Dubois. “Maar er is geen internationale referentie, geen architectonische cultuur. We hebben nochtans architectenbureaus die internationaal iets betekenen, maar niet Bontinck. Het is niet gezond dat er één bureau is dat Gent gebruikt als jachtterrein.(..) Er moet meer controle binnen de stad zijn. Waarom is er geen (Gentse, nvdr.) stadsbouwmeester die losstaat van de stadsdiensten, die buiten de administratie zit?”
Volgens enkele leden van de meerderheid maakte het stadion een privaat project uit, maar Dubois benadrukte dat het om “een publiek gebouw” gaat, in een publiek-private constructie.

bron: Belga