MI6-topman waarschuwt voor een “levenslange” dreiging van IS

MI6-topman waarschuwt voor een "levenslange" dreiging van IS

Alex Younger, het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6, heeft in een interview aan de Britse krant Telegraph gezegd dat de dreiging van terreurmilitie Islamitische Staat (IS) “levenslang” zal aanhouden. Mede daarom zal de inlichtingendienst de komende vijf jaar meer dan 1.000 extra spionnen aantrekken. Op de vraag of terreurgroeperingen als IS en al-Qaida over hun hoogtepunt heen zijn, antwoordde Younger: “Ik zou hier graag optimistisch over zijn, maar we hebben nu al heel wat ervaring met dit fenomeen, ik beschouw het meer als de keerzijde van enkele diepgewortelde trends, niet in het minst die van de globalisering, het verdwijnen van onze grenzen.”
Ook de technologische vooruitgang speelt, naast de problemen in het Midden-Oosten, een belangrijke rol. “Het komt ook voort uit de informatierevolutie en de manier waarop ideeën verspreid worden. Dit gaat samen met een diepe sektarische verdeeldheid in het Midden-Oosten en de sociaal-economische en demografische factoren die een impact hebben op het fenomeen dat we terrorisme noemen.”
En het ziet er vooralsnog niet naar uit dat dit binnen de kortste keren zal verdwijnen. “Dit in combinatie met de geïmplodeerde staten zorgt ervoor dat het zal blijven bestaan voor, zoals ik het zie, de rest van ons professioneel leven”, besloot Younger.

bron: Belga