"Leefomstandigheden vluchtelingen erbarmelijk door talmen van EU"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Anderhalf jaar nadat de Europese Unie zich geëngageerd heeft om meer dan 66.000 vluchtelingen te herlokaliseren die zich in Griekenland bevinden, is dat nog maar gebeurd voor 6 procent van die vluchtelingen. Dat klaagt Amnesty International aan in een nieuw rapport. Tienduizenden asielzoekers zitten nog steeds geblokkeerd in Griekenland op plaatsen waar de leefomstandigheden verschrikkelijk zijn, aldus Amnesty in het rapport "Our Hope is Broken". "Op dit tempo zal het 18 jaar duren vooraleer de beloften rond de herlokalisering worden ingelost", zegt migratie-expert van Amnesty Monica Costa.

In het rapport zijn studies opgenomen over specifieke situaties, en bewijzen en gegevens over het gebrek aan veiligheid en de grote problemen waarmee deze mensen geconfronteerd worden, klinkt het nog.

"De Europese overheden moeten hun engagementen naleven en de asielzoekers de bescherming, hoop en waardigheid bieden waarop ze recht hebben. Ze moeten het aantal plaatsen voor de herlokalisering verhogen, het proces versnellen, humanitaire visa uitvaardigen en de processen voor de familiehereniging versnellen en toegankelijker maken", besluit Costa.

bron: Belga