Geweld Syrië – Geen enkel toestel van coalitie boven gebombardeerd konvooi

Er waren geen toestellen van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen Islamitische Staat in de buurt van het gebombardeerde hulpkonvooi in Syrië. Dat meldt het Pentagon, dat zo verklaringen van het Russische leger tegenspreekt. Bij de raid tegen een humanitair konvooi van maandagavond in de buurt van Aleppo, kwamen een twintigtal burgers. De VS en Rusland schuiven de verantwoordelijk van die aanval op elkaar af.
“We kunnen bevestigen dat geen enkel van onze toestellen – met of zonder piloot, Amerikaans of van de coalitie – zich in de buurt van Aleppo bevond toen het bombardement op het hulpkonvooi plaatsvond”, aldus kapitein Jeff Davis.
Het Russische leger verklaarde eerder op de dag dat er een Amerikaanse drone boven de zone van de aanval in Orum al-Kubra. Rusland ontkende ook dat twee Russische bommenwerpers van het type SU-24 zich boven de zone van het bombardement bevonden, zoals een Amerikaanse verantwoordelijke eerder had verklaard.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft woensdag in New York opgeroepen tot een “transparant en diepgaand” onderzoek over het bombardement, en beschuldigt de Syrische oppositie ervan verantwoordelijk te zijn voor de herneming van de gevechten in Syrië. Zijn Amerikaanse collega John Kerry antwoordde daarop dat hij het gevoel had in een “parallel universum” te zitten wanneer hij naar Lavrov luistert, en stelde dat “getuigen en rapporten van internationale organisaties” aantonen dat de Russen verantwoordelijk zijn.

Bron: Belga