Algemene vergadering VN – België geeft half miljoen aan VN voor vredesopbouw

België zal 500.000 euro bijdragen aan het fonds voor de consolidatie van de vrede van de Verenigde Naties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken verkondigd in New York. Ons land verleent zo opnieuw steun aan conflictpreventie en duurzame vrede in kwetsbare landen, aldus de FOD Buitenlandse Zaken in een persbericht. Woensdag vond in de marge van de 71ste sessie van de Algemene Vergadering van de VN in New York een donorconferentie plaats voor het fonds voor de consolidatie van de vrede (FCV). Reynders kondigde daar aan dat ons land een half miljoen euro steun zal geven.
“De Belgische steun aan het FCV zorgt ervoor dat snel dringende ondersteuning van politieke inspanningen voor vredesconsolidatie kunnen worden gefinancierd”, aldus Buitenlandse Zaken. “Vandaag zijn er in 22 landen projecten die door het VN-fonds worden gesteund. Vrede en de versterking ervan zijn speerpunten van de Belgische diplomatie.”
Het FCV is de financiële reserve van de VN voor vredeshandhaving. Het fonds werd in 2006 opgericht en financiert werk in 4 domeinen: het steunen van de uitvoering van vredesakkoorden en politieke dialogen, de promotie van samenleven en het vinden van vreedzame oplossingen voor conflicten, het heropstarten van de economie en het helpen herstellen van het bestuur.

bron: Belga