768.000 euro uitgekeerd aan slachtoffers 22 maart

768.000 euro uitgekeerd aan slachtoffers 22 maart

Het Fonds voor Terreurslachtoffers heeft na de aanslagen van 22 maart 257 vragen voor financiële bijstand ontvangen. Tot op vandaag vielen er 98 beslissingen en werd 768.000 euro toegewezen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdag in de Kamer geantwoord op een vraag van Georges Dallemagne (cdH). De eerste betalingen vonden begin juli plaats. De 98 beslissingen hebben allemaal betrekking op dringende hulp op korte termijn. Omwille van de subsidiariteit moeten eerst de andere middelen worden uitgeput. De verzekeringssector is momenteel nog bezig de schade te becijferen.

Op 17 juni heeft het Staatsblad een aantal aanpassingen gepubliceerd aan de wet op de hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. Die hadden de bedoeling de behandeluing van aanvragen te versnellen en ook meer hulp te kunnen bieden. Er werden verschillende plafonds voor noodhulp opgetrokken en kwamen uitbreidingen van de categorieën begunstigden. Er liggen overigens nog uitvoeringsbesluiten in het verschiet.

Voor het cdH gaat het huidige mechanisme te traag. Dallemagne pleitte ervoor de slachtoffers voorschotten te geven, waarna de overheid die zou kunnen recupereren bij de verzekeringsmaatschappijen.

bron: Belga