Wetenschappers bevestigen: je bent lang niet zo uniek als je denkt

Mensen komen graag uniek uit de hoek, door te kiezen voor een originele outfit, een verrassende hobby of door zogezegde authentieke foto’s op Instagram te posten. Maar volgens Spaanse onderzoekers zijn we eraan voor de moeite. Ruim 90% van de mensen kan namelijk ingedeeld worden in één van deze vier persoonlijkheidstypes: optimisten, pessimisten, jaloerse mensen en mensen die anderen vertrouwen.

Wetenschappers van de Universidad Carlos III in Madrid hebben 541 Spanjaarden verzameld om meer te weten te komen over het gedrag van mensen. De proefpersonen kregen een aantal sociale dilemma’s voorgeschoteld en moesten aangeven hoe ze zouden reageren.

Een testvraag gaat bijvoorbeeld over twee mensen die samen gaan jagen. Als ze samenwerken, kunnen ze een hert vangen. Als ze liever alleen te pad gaan, kunnen ze enkel op konijnen jagen. De optimist zal voor het hert kiezen, omdat die op het best mogelijke resultaat hoopt. De pessimist is dan weer niet zeker of die op de andere jager kan rekenen, dus kiest voor het konijn. Wie eerder afgunstig is, wil liever alleen jagen op het konijn omdat hij zo de andere jager kan proberen aftroeven. Wie snel mensen vertrouwt, zal zonder twijfel willen samenwerken.

Alle antwoorden werden geanalyseerd door een computeralgoritme. Wat blijkt? Maar liefst 30% van alle mensen behoort tot de jaloerse categorie. Zij streven er steeds naar om beter te presteren dan de rest. De drie andere groepen vangen telkens 20% op van de deelnemers. De overige 10% kon niet ingedeeld worden in één van de vier groepen, en is dus wel degelijk uniek.

Foto Pexels