China stuurt wijnranken naar de ruimte

To go with China-wine-viniculture-trade-lifestyle,FEATURE This picture taken on September 20, 2015 shows a Chinese worker walking by the grapevines surrounding a chateau at a winery in Yinchuan, Ningxia Hui Autonomous Region. China has the world's second-largest grape growing area, but experts say its winemakers need to innovate rather than imitate established European or New World regions if they are ever to join their ranks. Ningxia has only a limited history of viniculture, and most of the vineyard workers have never tasted their produce: the region is the homeland of China's Hui Muslim minority, who adhere to the Islamic prohibition on alcohol. AFP PHOTO / GOH CHAI HIN / AFP PHOTO / GOH CHAI HIN

China heeft wijnranken de ruimte ingestuurd. Men hoopt dat de druiven zullen muteren en beter geschikt zullen worden voor het harde Chinese klimaat.

Toen China vorige week het nieuwe spacelab Tiangong-2 lanceerde, waren er ook enkele wijnranken aan boord, met name van de druivensoorten cabernet sauvignon, merlot en pinot noir. Het land zet zich steeds meer op de kaart als wijnland, maar de wijnbouwers worstelen met moeilijke klimatologische omstandigheden. Zo kan het in de belangrijke wijnregio Ningxia (foto) in de winter tot -25 graden worden. Naast de koude is ook de droogte een groot probleem. De regio rond de Helanberg in Ningxia, die door de lokale wijnbouwers bestempeld wordt als het ‘Bordeaux van China’, ligt eigenlijk in een droog woestijnlandschap.



Mutatie

Wetenschappers hopen dat de wijnranken in de ruimte door mutaties «een betere weerstand tegen koude, droogte en virussen» ontwikkelen, zo klinkt het op de wijnsite DecanterChina.com. Bij de terugkeer op aarde zullen de ranken gestest worden en vergeleken worden met gewone ‘aardse’ wijn. De meest geschikte mutaties zullen dan geselecteerd worden.

Frankrijk

De tweede grootste economie van de wereld telt nu al meer wijngaarden dan Frankrijk en de Chinezen consumeren meer wijn dan eender welk land ter wereld. Bovendien ontwikkelt het land naar verluidt wel degelijk topwijnen. Volgens experts moeten de wijnboeren er door het bijzondere klimaat echter innoveren eerder dan buitenlandse wijnen te imiteren als ze de internationale top willen bereiken

Foto: AFP / G.C. Hin