China stuurt wijnranken naar de ruimte

China heeft wijnranken de ruimte ingestuurd. Men hoopt dat de druiven zullen muteren en beter geschikt zullen worden voor het harde Chinese klimaat.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Toen China vorige week het nieuwe spacelab Tiangong-2 lanceerde, waren er ook enkele wijnranken aan boord, met name van de druivensoorten cabernet sauvignon, merlot en pinot noir. Het land zet zich steeds meer op de kaart als wijnland, maar de wijnbouwers worstelen met moeilijke klimatologische omstandigheden. Zo kan het in de belangrijke wijnregio Ningxia (foto) in de winter tot -25 graden worden. Naast de koude is ook de droogte een groot probleem. De regio rond de Helanberg in Ningxia, die door de lokale wijnbouwers bestempeld wordt als het ‘Bordeaux van China', ligt eigenlijk in een droog woestijnlandschap.

Mutatie

Wetenschappers hopen dat de wijnranken in de ruimte door mutaties «een betere weerstand tegen koude, droogte en virussen» ontwikkelen, zo klinkt het op de wijnsite DecanterChina.com. Bij de terugkeer op aarde zullen de ranken gestest worden en vergeleken worden met gewone ‘aardse' wijn. De meest geschikte mutaties zullen dan geselecteerd worden.

Frankrijk

De tweede grootste economie van de wereld telt nu al meer wijngaarden dan Frankrijk en de Chinezen consumeren meer wijn dan eender welk land ter wereld. Bovendien ontwikkelt het land naar verluidt wel degelijk topwijnen. Volgens experts moeten de wijnboeren er door het bijzondere klimaat echter innoveren eerder dan buitenlandse wijnen te imiteren als ze de internationale top willen bereiken

Foto: AFP / G.C. Hin