Bescherming van kerstbok kost Zweedse stad meer dan 88.000 euro

Elk jaar met Kerstmis installeert de Zweedse stad Gävle een grote bok uit stro. De traditie stamt uit de tijd van het Germaanse joelfeest, een viering van de kortste dag van het jaar. Maar de bewoners van Gävle hebben nog een extra traditie: de bok in brand steken. Voor de jubileumeditie van de Gävlebok zet het stadsbestuur extra in op de veiligheid van het beeld.

Dit jaar is het vijftigste editie van de Gävlebok. Voor het stadsbestuur is dat de gelegenheid om extra in te zetten op de overleving van de bok. Bij maar liefst 34 edities is het beeld uit stro in brand gestoken. Hoewel bewakingsfirma en een omheining pyromanen uit de buurt moesten houden en het stro behandeld was met brandwerende stoffen, is de bok ook vorig jaar weer in lichterlaaie opgegaan.

Dit jaar zet Gävle alles op alles. Het stadsbestuur trekt 850.000 Zweedse kronen (88.600 euro) extra uit voor het verjaardagsfeestje. “We zullen dit jaar nog meer bewakers plaatsen. De geit moet gegarandeerd het eerste weekend overleven”, verklaart Helene Akerlind, vicevoorzitter van de gemeenteraad, bij Gefle Dagblad. “Het is erg belangrijk dat de bok blijft staan voor de vijftigste verjaardag”, voegde ze nog toe bij Arbetarbladet.

De festiviteiten in Gävle beginnen eind november. Dankzij de maatregelen van vorig jaar, heeft het beeld het toen gehaald tot voorbij Kerstmis. Om brandstichters op andere ideeën te brengen, krijgt de pyromaan van vorig jaar een erg strenge straf. Zo berichtte The Local onlangs dat hij aankijkt tegen een boete van 100.000 Zweedse kroon (10.400 euro) en een celstraf van vier jaar.

Ondanks de inspanningen van de gemeenteraad denkt de helft van de Zweden dat de geit nog steeds zal branden. Dat blijkt uit een poll van openbare omroep SVT. Een derde denkt dat de organisatoren dit jaar het kat-en-muisspel nog eens kunnen winnen, de rest trekt zich weinig aan van het gedoe.

Foto AFP / M. Astrand