“Wetsontwerp Peeters zal niet helpen tegen sociale dumping”

Wetsontwerp Peeters zal niet helpen tegen sociale dumping

De Belgische Transportbond (BTB), die deel uitmaakt van de vakbond ABVV, vindt het wetsontwerp van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) tegen sociale dumping in de transportsector “een stap in de goede richting”, maar denkt dat het ontwerp “geen enkel effect” zal hebben. Buitenlandse transportbedrijven moeten in België de Belgische lonen en arbeidsvoorwaarden naleven, maar “dat moet gecontroleerd worden, de inbreuk moet worden vastgesteld enz. Dat is in de praktijk moeilijk op te leggen”, meent John Reynaert, adjunct van de federale secretaris van BTB.

De Transportbond pleit in de plaats daarvan voor de invoering van een minimaal uurloon in de sector, dat geldt voor alle vrachtwagenchauffeurs die in België rijden. Volgens Frank Moreels, federaal secretaris van BTB, heeft Duitsland dat enkele jaar geleden gedaan en Frankrijk deze zomer. “Het is een efficiënte maatregel waarmee chauffeurs het loon krijgen van het land waarin ze werken.” Dat zou meteen en automatisch effect hebben.

De vakbond preciseert dat het wetsontwerp van minister Peeters slechts één van de dertig maatregelen omzet van het “Plan voor Eerlijke Concurrentie in de Transportsector”, dat de werkgevers en vakbonden op 3 februari ondertekenden.

bron: Belga