Rust keert terug in Kinshasa na twee dagen dodelijk geweld

Rust keert terug in Kinshasa na twee dagen dodelijk geweld

In Kinshasa is vanochtend een broze kalmte teruggekeerd, zo stelden journalisten van het Franse persagentschap AFP vast. De afgelopen twee dagen waren getekend door dodelijk geweld tussen ordediensten en jongeren die woedend zijn op het regime van de Congolese president Joseph Kabila. In de wijken in het centrumwesten en zuiden van de hoofdstad begon het leven opnieuw een normaal verloop. Het openbaar vervoer functionneerde bijvoorbeeld opnieuw, maar het verkeer ging wel vlotter dan normaal in de stad met tien miljoen inwoners, die files gewoon zijn.

De grondwet verbiedt Kabila, aan de macht sinds 2001, als president aan te blijven, maar het staatshoofd lijkt niet van plan zijn post te verlaten. Het lijkt onmogelijk om de presidentsverkiezingen op tijd te organiseren (voor eind 2016). Volgens de grondwet zit Kabila’s tweede en laatste termijn er op 19 december op.Het geweld begon maandagochtend. De rond Etienne Tshisekedi verzamelde oppositie had opgeroepen tot een betoging op maandag om Kabila zijn vooropzeg te geven. Een betoging voor de start van de optocht ontaardde echter, en het kwam tot zware rellen tussen betogers en ordediensten. Het geweld maakte een onbekend aantal slachtoffers (minstens een twintigtal doden).

Ook gisteren bleef het zeer onrustig in de straten van Kinshasa, vooral in wijken in het centrum en zuiden van de stad. Er vielen opnieuw doden, en drie partijzetels werden in brand gestoken. Onder meer in het hoofdkwartier van Etienne Tshisekedi’s UDPS werd brand gesticht.

bron: Belga