Roamen zonder extra kosten kan dan toch meer dan 90 dagen per jaar

Roamen zonder extra kosten kan dan toch meer dan 90 dagen per jaar

Er komt dan toch geen tijdslimiet voor het mobiel bellen, sms’en of surfen in het buitenland zonder dat daarvoor extra kosten aangerekend worden. De Europese Commissie komt terug van haar voorstel waarbij het roamen zonder meerkost beperkt zou blijven tot 90 dagen per jaar. Dat de afschaffing van de roamingkosten gepaard zou gaan met een tijdslimiet, zorgde enkele weken geleden voor heel wat ontstemde reacties. Op aandringen van voorzitter Jean-Claude Juncker trok de Commissie haar voorstel dan ook weer in.

Nu heeft de Commissie een nieuw voorstel klaar om het einde van de roamingkosten – vanaf 15 juni 2017 – in goede banen te leiden. Consumenten zullen dan toch onbeperkt kunnen roamen zonder dat ze daar meer voor moeten betalen. Ze moeten hun provider wel kunnen uitleggen waarom ze een lange tijd in het buitenland verblijven, legde commissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger woensdag uit op een persconferentie.

De Commissie maakt zich sterk dat ze ook in haar nieuwe voorstel een mechanisme heeft ingebouwd dat misbruiken kan tegengaan, waarbij consumenten in het buitenland goedkope sim-kaarten zouden kopen om in eigen land onder de prijs te bellen, sms’en of surfen.

bron: Belga