Rijsttaart mag halve dag op kamertemperatuur worden bewaard

Rijsttaart mag halve dag op kamertemperatuur worden bewaard

Rijsttaart mag gedurende twaalf uur worden bewaard op kamertemperatuur, hetzij 20 graden Celsius. Dat heeft minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) vanmiddag aangekondigd, op basis van onderzoek door het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Bij een temperatuur van 12 graden is een termijn van 36 uur zelfs mogelijk. Enkele maanden geleden was ten zuiden van de taalgrens een relletje ontstaan over het voortbestaan van de Vervierse rijsttaart. Het FAVV liet onderzoeken of de bewaring van rijsttaart buiten de koelkast kan gebeuren zonder potentiële bacteriologische problemen. Dat kan dus zonder risico gedurende twaalf uur op kamertemperatuur. En bij een lagere temperatuur kan dat zelfs nog langer.

“Ik had onmiddellijk gezegd dat de rijsttaart niet in gevaar was. Hier ligt een wetenschappelijke studie op tafel die dat bevestigt en die een einde maakt aan heel wat debatten”, reageert minister Borsus. Het resultaat van het onderzoek is volgens Borsus uitstekend nieuws voor de sector, en in het bijzonder voor de ambachtelijke bakkers. De bewaring bij 7 graden (dus in de koelkast) kwam immers niet overeen met de traditie van een aantal bakkers, vooral in de regio rond Verviers.

De minister preciseert nog dat een eventueel risico zich situeert op het niveau van de rijst. Die kan besmet zijn met bacteriën die resistent zijn tegen hoge temperaturen. Het gebruik van rauwe melk daarentegen is niet problematisch. Er werd enkele maanden terug immers gevreesd dat het FAVV het gebruik van rauwe melk zou verbieden, wat het voedselagentschap overigens ontkende.

bron: Belga