Libische loyalistische troepen beschuldigd van luchtaanval met burgerdoden

De niet-erkende Libische autoriteiten hebben de troepen van de door de internationale gemeenschap gesteunde eenheidsregering ervan beschuldigd, zeven burgerdoden te hebben gemaakt bij een luchtaanval in het midden van het land. Die beschuldigingen werden onmiddellijk ontkend. “Vliegtuigen zijn opgestegen op de luchtmachtbasis van de stad Misrata, die gecontroleerd wordt door de buiten de wet opererende milities en de geallieerde terroristische groepen”, aldus de parallelle autoriteiten, die in Tobroek, in het oosten van Libië zijn gevestigd. Volgens hen hebben die vliegtuigen een luchtaanval uitgevoerd op een woonwijk van Sokna ten zuiden van Sirte.

De luchtmachtbasis van Misrata is het commandocentrum van de troepen die de eenheidsregering steunen. De Verenigde Naties en de westerse landen erkennen die eenheidsregering, die in Tripoli is gevestigd. De woordvoerder van de basis zei dat de beschuldigingen “lasterlijk en ongefundeerd” zijn. De toestellen die dinsdag zijn opgestegen, hebben geen gebieden in het centrum van Libië aangevallen, maar verkenningsvluchten uitgevoerd boven kustgebieden, klonk het.

Geen enkele onafhankelijke bron kon bereikt worden om meer verduidelijkingen te geven. De VN-gezant voor Libië, Martin Kobler, zei op Twitter geschokt te zijn door de dood van “verschillende burgers, onder wie vrouwen en kinderen”.

Sokna telt ongeveer 10.000 inwoners en is gelegen in de regio Fezzan, op ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Sirte. De loyalistische troepen proberen er de jihadisten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te verdrijven.

Bron: Belga