Klacht in China tegen Tesla na dodelijk ongeval met autopilot

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vader van een Chinese automobilist die om het leven kwam bij een verkeersongeval met een elektrische wagen van Tesla, sleept de Amerikaanse autoconstructeur voor de rechter. De klager verwijt Tesla tekortkomingen in zijn systeem "autopilot", dat deels de taken van de bestuurder overneemt. Dat meldt de advocaat van de familie. Het slachtoffer zou verongelukt zijn toen hij die functie gebruikte. De 23-jarige bestuurder Gao Yaning kwam in januari om het leven toen zijn Tesla Model S op een wegenwerkenvoertuig knalde op een snelweg in de provincie Hebei. Zijn vader, Gao Jubin, diende in juni een klacht in tegen het Amerikaanse bedrijf, aldus zijn advocaat Cui Qiuna.

De familie zegt ervan overtuigd te zijn dat de jongeman de functie voor autonoom rijden van zijn wagen (autopilot) geactiveerd had en beschuldigt Tesla ervan tegenover zijn klanten de capaciteiten van het systeem overdreven te hebben.

Bij de start van het proces dinsdag voor een rechtbank in Peking eiste Gao Jubin een onderzoek om na te gaan of het systeem autopilot geactiveerd was op het moment van het ongeval. Hij wil ook dat Tesla stopt met het gebruik van de termen "autonoom rijden", dat het zijn excuses aanbiedt voor "bedrieglijke publiciteit" en dat het 10.000 yuan (omgerekend zowat 1.350 euro) schadevergoeding betaalt aan de familie.

De auto's van Tesla zijn in staat om zelf van rijvak te veranderen, de snelheid zelf aan te passen aan het verkeer en om automatisch af te remmen of een noodstop uit te voeren. De autobouwer benadrukte wel dat de bestuurder geacht wordt om te allen tijde de controle te kunnen nemen.

Tesla gaf nog geen reactie. De Californische autobouwer werd eerder ook in de VS al gelinkt aan een dodelijk ongeval. In mei kwam een automobilist in Florida om het leven bij een botsing met een vrachtwagen. De autopilot had die niet gedetecteerd door de weersomstandigheden. Tesla onthulde zondag een verbeterde versie van zijn systeem van autopilot, dat meer gebaseerd zal zijn op het gebruik van radars en dat in staat zal zijn om te werken bij "regenval, mist en sneeuw".

bron: Belga