“IS heeft mogelijk aanval met mosterdgas uitgevoerd op Amerikaanse troepen in Irak”

Terreurgroep Islamitische Staat zou een aanval met mosterdgas hebben uitgevoerd tegen de Qayyara luchtmachtbasis in Irak, waar Iraakse en Amerikaanse troepen opereren. Dat melden Amerikaanse officiële bronnen. Niemand raakte gewond bij de aanval. IS zou een projectiel met mosterdgas hebben afgevuurd, die landde in de basis, aldus de bronnen aan CNN. Het projectiel werd door functionarissen gecategoriseerd als een raket of een artilleriegranaat, en werd door de troepen getest op chemische stoffen. Daaruit zou gebleken hebben dat het om mosterdgas ging. Er werden twee tests uitgevoerd, waarvan er één positief en één negatief was. De stof wordt nu naar een labo gestuurd voor verdere tests.
Niemand raakte gewond door de aanval. Volgens functionarissen had de stof een lage zuiverheidsgraad en was het projectiel op een slechte manier bewapend. Daarenboven zou het wapen niet efficiënt zijn geweest.
De soldaten die betrokken waren bij het incident hebben uit voorzorg ontsmettingsdouches genomen, maar niemand vertoont sporen van blootstelling aan het gas.
De functionarissen verklaarden nog dat ze “verwacht hadden” dat IS zou proberen chemische wapens te gebruiken wanneer Amerikaanse en Iraakse troepen in de richting van Mossoel oprukten in een poging de stad opnieuw in te nemen. Het Daarom gaat het Pentagon er, op basis van de eerste elementen, van uit dat de terreurgroep achter de aanval zit. Vermoed wordt dat IS al verschillende keren aanvallen uitvoerde met mosterdgas tegen Amerikaanse doelwitten.

bron: Belga