Gatz voorstander van samenlevingsdienst voor jongeren, maar niet verplicht

Gatz voorstander van samenlevingsdienst voor jongeren

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) wil zijn schouders zetten onder de invoering van een soort gemeenschapsdienst voor jongeren. Zo’n systeem verplichten, ziet Gatz evenwel niet zitten. Enerzijds principieel, maar ook om pragmatische redenen, want een verplichting dreigt het kostenplaatje fors te doen oplopen, zei minister Gatz woensdag op Radio 1. In het kader van #BEL10 – dat aan zijn tweede editie op de VRT-zender toe is – werd de piste geopperd een soort verplichte burgerdienst in te voeren. Die is indertijd samen met de legerdienst verdwenen. Het panel van de themaweek, de zogenaamde Groep van 10, heeft het over een Samenlevingswerkingsplicht, die jongeren na het middelbaar een jaar lang zouden uitvoeren. Bedoeling is niet dat jongeren aan de slag zouden gaan als goedkope hulpjes.

“Als we burgerschap zo belangrijk vinden, dan moeten we daar ook beleid tegenover zetten”, reageert minister Gatz. Hij wil er werk van maken, al zal daarvoor nog overleg moeten gebeuren met het federale niveau “want je gaat een nieuw statuut uitvinden”. Een bestaand systeem in Frankrijk heeft betrekking op 60.000 jongeren, dus zou het volgens Gatz bij ons om ongeveer 10.000 jongeren kunnen gaan.

Gatz is principieel tegen een verplicht systeem en waarschuwt tegelijkertijd dat een verplichting het kostenplaatje kan doen op lopen tot 0,5 à 1 miljard euro. Voor een niet-verplichte dienst zouden enkele tientallen miljoenen euro volstaan.

Om te voorkomen dat het systeem enkel de “usual suspects” zou bereiken die zich sowieso al her en der engageren, en toch een sociale mix te bewerkstelligen, denkt de Open Vld’er eraan tijdens de laatste twee jaren van het secundair onderwijs het systeem op te starten. Dat moet jongeren toelaten “te proeven hoe prettig het is zich ergens voor te engageren”.

bron: Belga