Federale procureur pleit voor forse ommezwaai bij de federale gerechtelijke politie

Federale procureur pleit voor forse ommezwaai bij de federale gerechtelijke politie

De strijd tegen terrorisme zou doeltreffender gaan als de structuur bij de federale gerechtelijke politie (FGP) wordt omgegooid en ze extra mankracht krijgt. Dat zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. In de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart gaf hij vier mogelijke alternatieven, waarbij hij zelf vooral gelooft in een systeem met twee niveau’s. Van Leeuw noemde het “schrijnend” hoe capaciteitsproblemen hem dwongen om prioriteiten te stellen in terreurdossiers. Al een hele tijd slorpt hij vooral bij de Brusselse FGP noodgedwongen een stuk meer middelen op dan eigenlijk voorzien. “Dat gaat uiteraard ten nadele van het lokale vervolgingsbeleid van de lokale procureur én ten nadele van de aanpak van andere criminele fenomenen”, waarschuwde hij.

De procureur verzekerde dat hij met de Brusselse federale gerechtelijke politie verschillende oplossingen uitprobeerde, inclusief het uitbesteden van dossiers aan afdelingen elders in het land. “Maar andere terrorisme-eenheden verdrinken ook in dossiers en het lijkt dus een bodemloze put”, klonk het.Tijd dus om na te denken over een radicale ommezwaai. Dat gebeurt volgens Van Leeuw ook. Zelf ziet hij vier alternatieven voor de huidige organisatie met vijf afzonderlijke afdelingen van de federale gerechtelijke politie. Die gaan van een volledig gecentraliseerd systeem – zoals in Frankrijk – tot een behoud van de vijf in combinatie met een versterking van de centrale directie DJ/SOC.

Zelf ziet Van Leeuw het meest in een dubbel systeem met een nationaal niveau en lokale diensten, naar analogie met de speciale eenheden. Dat lost de problemen op van coördinatie, biedt eenheid van bevel en een uniek aanspreekpunt voor het parket en de inlichtingendiensten, maar vermijdt tegelijk dat de cruciale banden met het lokale niveau doorgeknipt worden.

bron: Belga